“Un studiu realizat de National Literacy Trust arată că tot mai puţini copii britanici obişnuiesc să citeasca în timpul liber, din cauza ruşinii de a avea la ei cărţi în faţa prietenilor. Trei din zece copii cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani au la ei cărţi în afara orelor de şcoală, faţă de patru din zece copii, în urma cu şapte ani. Unul din şase copii spune că nu se simte bine dacă e surprins citind de către un coleg, pentru că este etichetat ca tocilar. Copiii nu mai citesc nici reviste sau site-ur,i iar popularitatea benzilor desenate s-a injumătăţit din anul 2005 până în prezent. Lectura pierde astfel teren în favoarea altor activităţi precum televiziunea şi jocurile pe console.”

Ştirea aceasta are în ea, de la început şi până la sfârşit, o idee pe cât de dezgustătoare şi revoltătoare, pe-atât de larg răspândită: cum că, dacă faci ceva care nu e „la modă” ar trebui să-ţi fie ruşine.

Acum e-acum! Pentru că „la modă” în zilele noastre sunt lucrurile care cu ceva vreme în urmă ar fi fost considerate nocive şi privite ca o plagă, dar care astăzi stau ţanţoşe în fruntea listei de „lucruri de făcut de urgenţă ca să fii in trend”.

Cu alte cuvinte…nu pierzi nopţile în cluburi, în fum infernal care să-ţi devasteze plămânii şi să-ţi ruineze sănătatea şi în muzica „liniştitoare” ai cărei decibeli îţi dislocă fără greutate creierul din cutia lui? Oh! Eşti retrograd sau faci pe sfântul! Vai dar nici la mănăstire nu te-ar primi ăştia, ce e cu tine??

Zilele astea îmi povestea prietena mea o întâmplare dintr-o excursie recentă. Ea, fire creativă şi doritoare de cunoaştere, are mai mereu o carte la îndemână şi când prinde un moment prielnic se mai cufundă în lectură. Urmându-şi obiceiul luase o carte şi în excursia cu pricina şi la un moment dat, în timp ce citea şi-a auzit colega de cameră spunându-i unei amice la telefon (credea ca nu este auzită): „Stau în cameră cu o ciudată care mai citelte din când în când dintr-o carte. Cine mai citeşte frate cărţi? Mai ales în vacanţă!!” Şi-mi mărturisea tipa că are de gând să îi trimită de ziua ei o carte cu mesajul: „Încearc-o! S-ar putea să descoperi senzaţii noi, chiar plăcute!” Ce derivă de aici? Să vă povestesc despre gradele alarmante de incultură gramaticală ale tinerilor românaşi? Nu mai zăbovesc deşi am mai făcut-o şi-o s-o mai fac, la cât mă intrigă de tare.

Mai departe…eşti însurat şi nu ai amantă? Tu nu ştii ce e viaţa omule! Ce să mai, încoace, încolo, nu eşti bărbat, ce e aia fidelitate? Un mit prostesc! Oricine e bărbat ştie că prin natura noastră înşelăm şi minţim. Nu se poate altminteri! Vrei un gram de moralitate în viaţa ta? N-ai şanse să încerci să te păstrezi departe de batjocura celor deja mânjiţi şi obişnuiţi cu o viaţă care li se pare mai prietenoasă, mai exact cu destrăbălarea, dezmăţul, lipsa ruşinii, fala etalării…

Mai pe scurt…eşti moral? Să-ţi fie jenă, sa crapi de ruşine în faţa celor care îşi etalează cu mândrie splendoarea corupţiei şi lipsei de scrupule! Nu vrei sa minţi? Eşti ajutat de urgenţă de zeflemismul corupţilor cu nasuri lungi, să încalci una câte una regulile şi să faci cunoştinţă cu compromisul. Nu poţi fi curat fără să plăteşti scump pentru asta! încotro ne îndreptăm???

Reclame