“Ai vazut ce s-a ingrasat cutareasca de cand s-a despartit de barba-su’? Doamne, nu se ingrijese deloc, ca femeie trebuie sa fii altfel domnule…uite eu spre exemplu…”

“Stii ca fata lu’ cutarescu  a divortat si a ramas cu 3 copii? Eu am  stiut de la bun inceput ca ala nu e bun pentru ea. Adica se vedea de la o posta, dar nah, a vrut sa se procopseasca, a crezut ca l-a luat pe Dumnezeu de picior, acu’ sa sufere.”

Nici n-apuca omu’ sa-si traga sufletul bine, cand trece printr-o nenorocire, ca o ceata de oameni cu opinie, se ridica de niciunde si isi exprima parerile necerute.

Si sta gloata in coltul ei, la fel de stramt ca si mintea-i ingusta, si emite judecati de valoare.

Daca indrazneala l-a indemnat pe vreunul sa iasa din limitele stereotipurilor, sa depaseasca barierele prestabilite de traiectorie in viata, clar, ceva e in neregula. Si omul devine frustrat de marginalizarile ce i se aplica si incepe sa se simta insuficient. Apoi, fie intra intr-o perioada depresiva si taietoare de vene, fie incepe ajustari si ciopliri pe ici, pe colea pentru a fi in randul celor numerosi.

Si-asa, in loc sa ai o viata proprie, stai la coltul blocului si te miri de ce vecinul a venit iar acasa pe trei carari sau vecina a iesit la magazin in halatul ala ponosit.

Si nu stii ca poate, prostituata de la podul de langa casa ta, a avut o copilarie nefericita, ca tatal ei a batut-o si a abuzat-o de pe vremea cand nu stia sa lege bine frazele… Nu stii ca vanzatoarea aia nesuferita are o boala de care a aflat de curand si care ii distruge viata lent si sigur. Nu stii ca vecina ta care trece cu capul plecat pe langa tine, si ingaima cu greu cuvintele, are ochii invinetiti de atata bataie.

Nu stii pentru ca nu te intereseaza. Nu stii pentru ca toate eforturile ti-s indreptate pentru a gasi cea mai usoara cale spre cea mai plauzibila poveste acuzatoare in dreptul fiecaruia. Cuvintele-s grele, atitudinea-ti e jignitoare, iar privirea aproape ucigatoare.

De-ai sti ce lasi in urma ta cand procedezi asa…poate-ai fi mai atent la propria mizerie sufleteasca.

Reclame